Eddy60 2009.06.28. 15:18

Epres gombóc

Elkészítése: Ugyanúgy készítjük, mint a szilvás gombócot, csak a szilva helyett egy-egy szem kicsumázott érett, epret göngyölünk a tésztába. Eperből egy négyzetbe többet is göngyölhetünk. 

Hozzávalók: 200 g főtt, reszelt burgonya, 100 g zsír, 30 g vaj, 200 g darás liszt, 30 g porcukor, 3 dl tej, 2 tojás, só, 10 g élesztő, lekvár, porcukor a megszóráshoz.Elkészítése: A reszelt burgonyát összekeverjük a porcukorral, az olvasztott vajjal, a 2 tojássárgájával meg a…

Elkészítése: Ugyanúgy készítjük, mint a mákos nudlit, csak mák helyett 100 g pirított és leforrázott darával szórjuk meg. A darát a leforrázás után állni hagyjuk, hogy megdagadjon, majd addig pirítjuk, míg porhanyóssá nem válik. (Ügyeljünk, hogy ne csomósodjon össze.) A…

Hozzávalók: 250 g héjában főtt burgonya, 100 g zsír, 20 g olvasztott vaj, 100 g darás liszt, 150 g búzadara, 50 g porcukor, tej, 1 tojás, só, gyümölcsszörp.Elkészítése: A lisztet összekeverjük a búzadarával, a főtt, reszelt burgonyával, megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a…

Eddy60 2009.06.28. 15:14

Cseresznyés gombóc

Elkészítése: Ugyanúgy készítjük, mint a szilvás gombócot, csak a szilva helyett 3-3 szem cseresznyét göngyölünk a tésztába. 

Hozzávalók: 500 g burgonya, 1 vagdalthús-konzerv, 60 g sima liszt, 2 evőkanál tej, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 100 g zsír.Elkészítése: A konzervhúst 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A megmosott, meghámozott és finomra reszelt burgonyához hozzáadjuk a tojást, a…

Hozzávalók: 400 g sertéscomb, 100 g zsír, só, törött bors.A burgonyás tésztához: 500 g burgonya, 100 g zsír, 60 g sima liszt, 2 evőkanál tej, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, majoránna, őrölt köménymag.Elkészítése: A sertéshúst megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és…

Hozzávalók: 100 g főtt burgonya, 100 g zsír, 120 g sima liszt, 20 g porcukor, 3 dl tej, 1 tojás, egy kés-hegynyi só, 10 g élesztő.Elkészítése: Az élesztőt egy kevés langyos tejben elmorzsoljuk, és meleg helyen megkelesztjük. Az előző nap megfőzött burgonyát meghámozzuk,…

Eddy60 2009.06.28. 15:10

Burgonyás omlett

Hozzávalók: 150 g főtt, reszelt burgonya, 100 g zsír, 1 evőkanál darás liszt, 3 tojás, só.Elkészítése: A 3 tojássárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a megreszelt burgonyát, megsózzuk, összekeverjük a liszttel, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. A…

Hozzávalók: 100 g zsír, 2 evőkanál burgonyaliszt, 50 g porcukor, 5 tojás, egy késhegynyi só, citrom-héj, lekvár.Elkészítése: Az 5 tojássárgáját a cukorral meg a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a burgonyalisztet, a sót meg a tojások keményre…

Eddy60 2009.06.28. 15:08

Burgonyaknédli II.

Hozzávalók: 750 g burgonya, 180 g darás liszt, 80 g búzadara, 2 tojás, só, 1 kávéskanál sütőpor.Elkészítése: A héjában főtt, meghámozott burgonyát áttörjük, megsózzuk, és összegyúrjuk a liszttel, a búzadarával, a sütőporral meg a tojással. A tésztából liszttel…

Eddy60 2009.06.28. 15:07

Burgonyaknédli I.

Hozzávalók: 600 g főtt, áttört burgonya, 150 g darás liszt, 100 g búzadara, 2 tojás, só.Elkészítése: A héjában főtt és meghámozott burgonyát áttörjük, megsózzuk, és a liszttel, a búzadarával meg a tojással jól összegyúrjuk. A tésztából liszttel meghintett…

Eddy60 2009.06.28. 15:06

Burgonyagombóc

Hozzávalók: 750 g burgonya, 100 g zsír, 80 g darás liszt, 100 g búzadara, 0,5 dl tej, 1 tojás, 50 g hagyma, só.Elkészítése: A meghámozott és megmosott burgonyát finomra reszeljük, a levét lecsurgatjuk, leöntjük tejjel, és összegyúrjuk a liszttel, a búzadarával, a tojással meg…

Eddy60 2009.06.28. 15:05

"Burgonyafucska"

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 50 g vaj, 4 tojás, só.Elkészítése: A meghámozott és megmosott burgonyát kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és áttörjük. A langyos burgonyával összegyúrjuk a vajat és a 4 tojássárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a 4 tojás…

Eddy60 2009.06.28. 15:04

Burgonyafánk II.

Hozzávalók: 750 g burgonya, 100 g zsír, 300 g sima liszt, 1 tojás, egy kevés víz, só, 30 g élesztő.Elkészítése: A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és megreszeljük. Egy kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt meg a tojást, és ráöntjük a…

Eddy60 2009.06.28. 15:03

Burgonyafánk I.

Hozzávalók: 250 g főtt, reszelt burgonya, 300 g féldarás liszt, 30 g porcukor, 100 g zsír, tej, 3 tojás, só, 30 g élesztő, vaníliás cukor a megszóráshoz.Elkészítése: Egy tálba beleszitáljuk a kissé megmelegített lisztet, a közepébe egy kevés tejben elmorzsolt élesztőből…

Hozzávalók: 250 g főtt burgonya, 100 g zsír, 250 g félsima liszt, 50 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 3 tojás, egy késhegynyi só.Elkészítése: A 3 tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, felöntjük a tejjel, megsózzuk, hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát meg a…

Eddy60 2009.06.28. 15:01

Barackos gombóc

Elkészítése: Ugyanúgy készítjük, mint a szilvás gombócot, csak a szilva helyett megmosott, félbevágott barackot göngyölünk a tésztába. A kész gombócot túróval vagy pirított zsemlemorzsával szórjuk meg. 

A burgonyából készült édes vagy sós tésztás ételeket főtt vagy nyers burgonyából liszt vagy búza-dara hozzáadásával készítjük. Laktatóak, és főételként is tálalhatók. Az édes tésztát általában friss vagy fagyasztott gyümölccsel, esetleg kompóttal vagy lekvárral…

süti beállítások módosítása