2009.12.05. 09:03
Aprólékos kocsonyafalatok
Időigényes, de "hatásos" hideg előétel - hidegtálon is mutatós. Célszerű előző nap elkészíteni.
Hozzávalók: (4 személyre): 1 csirke belsőségei, apróléka (esetleg egyéb csontos-bőrös rész, ha van kéznél); 1 nagyobb sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 kanál zöldborsó, 1 gerezd fokhagyma, diónyi vöröshagyma, körömnyi babérlevél, szelet zöldpaprika; 2-3 szem bors, 1-2 szem borókabogyó, késhegynyi őrölt (reszelt) szerecsendió, só ízlés szerint; zselatin szükség szerint (ha sok csontot és bőrt főztünk, lehet, hogy zselatin nem is kell).
Elkészítése: A hozzávalókat a máj és a zselatin kivételével a szükséges mennyiségű vízzel nagyon lassú tűzön (nehogy zavaros legyen) addig főzzük, míg a zúza is megpuhul. Beletesszük a májat, és még öt-hét percig főzzük. Leszűrjük; a lét lehűtve célszerű gézen vagy más finom szűrőn is átszűrni, hogy teljesen tiszta és "zsírpacni-mentes" legyen. A sárga- és fehérrépát, a belsőségeket vékonyra felszeleteljük, majd rétegezve fogpiszkálóra tűzzük a hozzávalókat. A szükséges mennyiségű zselatint annak használati utasítása szerint elkészítjük, és a léhez adjuk. Alkalmas lapos edénybe (pl. jégkockatartóba) vékony réteg lét öntünk, és legalább fél-kocsonyásodásig behűtjük (a többit közben langyos helyen vagy meleg vízfürdőben tartjuk, hogy híg maradjon). A feltűzött falatkákat ezen a rétegen egymás mellé állítjuk, a maradék lével felöntjük, hidegre tesszük. Tálalás előtt a formából kivéve falatnyira szeleteljük. Gyengén megpirított, lehűlt kiflikarikára vagy kenyérszeletkére helyezve tálra rendezzük. Zöldpetrezselyemmel, citromszelettel, paradicsomkarikával, pirospaprika-szeletekkel díszíthetjük.
Kínálhatunk hozzá ecetes tormát, cikkekre vágott citromkarikát, paradicsom-falatokat, könnyű salátát, stb.
Szólj hozzá!
Címkék: előételek hidegtálak
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.