Hozzávalók: 3 kg nagy szemű, majdnem érett eper, 1 kg kristálycukor, 2,5 dl jó minőségű konyak.

Elkészítése: Az epret átválogatjuk, csumáját kiszedjük, és nagy edénybe rakjuk. Annyi langyos vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, 10-15 percig áztatjuk, majd a gyümölcsöt egy szűrőkanállal áttesszük egy másik edénybe. Újból annyi vizet öntünk rá, amennyiben úszhatnak az eperszemek. Az áztatást és a vízcserét addig ismételjük, amíg csak homok található az edény alján. Ezután a jól lecsöpögtetett gyümölcsöt rétegenként cukorral meghintve egy ötliteres, széles szájú üvegbe tesszük, az utolsó cukorrétegre pedig ráöntjük a konyakot. Nem kötjük le véglegesen, hanem csak lazán lefedjük, és lehetőleg napos helyre téve 8 napig érleljük. Mire az érés befejeződik, elolvad a cukor, és a gyümölcslevet ereszt. Tiszta kanállal kicsi üvegekbe töltjük, és légmentesen lekötve hűvös helyre állítjuk.

Megjegyzés: Sütemények, krémek, habok fagylaltok ízesítésére használható, de magában is kitűnő csemege. A levét szörpnek vagy tejjel összekeverve turmixitalnak fogyaszthatjuk. A felbontott üveget hűtőszekrényben tanácsos tárolni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr842084018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása