Hozzávalók: 3 kg érett málna, 2 kg kristálycukor, 1 dkg citromsav.

Elkészítése: A málnát átválogatjuk, hogy egyetlen hibás szem se maradjon benne. Apránként, szűrőbe téve, gyenge vízsugár alatt megmossuk és lecsöpögtetjük. Egy gondosan kimosott ötliteres befőttesüvegbe töltjük. Egészen lazán lefedjük (nem kötjük le), és napos ablakban 8 napig érleljük. Az egész zavarossá válik, apró buborékok keletkeznek benne és a tetején is. Az erjesztési idő letelte után felfüggesztett, egészen vékony vászon- vagy tüllzacskóba öntjük, aláteszünk egy megfelelő nagyságú edényt, és egy éjszakán keresztül csöpögtetjük. Másnap a tüllzacskót kissé ki is nyomkodjuk, majd a lébe hidegen belekeverjük a cukrot és a citromsavat. Ha elolvadt, felforraljuk, közben állandóan kevergetjük. A tetejéről folyamatosan leszedegetjük a habot, és addig főzzük, amíg a habképződés be nem fejeződik. (Ez akár 25 percig is eltarthat). A szörpöt még tűzforrón az előkészített, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, és parafa dugóval lezárjuk. (Aki egészen biztos akar lenni abban, hogy a szörp hosszú ideig eláll, ne sajnálja a fáradságot, és olvasztott gyertyaviaszban forgassa meg az üvegdugós száját, így azt abszolút légmentesen lezárja.)

Megjegyzés: A málnaszörp az egyik legismertebb és legkedveltebb ital gyerekek és felnőttek körében. Sima- vagy szódavízzel hígítva, tejjel összeturmixolva fogyaszthatjuk, de tejes ételek vagy édességek ízesítésére is alkalmas.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr142084057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása