2009.09.03. 21:55
Favágók tortája (Ausztrália)
Hozzávalók:
Az alaphoz: 2 közepes alma, 18,5 dkg magozott, szeletelt datolya, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze forró víz, 12,5 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 1 egész tojás vagy két tojás fehérje, 1 teáskanál vanília aroma, 1,5 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor.
A felső réteghez: 10 dkg vaj, 1/2 csésze tej, 3/4 csésze barna cukor, 15 dkg kókuszreszelék.
Esetleg a tálaláshoz: 1 csésze zsíros tejszín vagy vanília fagylalt.
Elkészítése: Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180oC fokra. Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra az almát, majd keverjük el a datolyával, a szódabikarbónával és öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tészta alapját. Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojást, vagy a két tojás fehérjét, és a vanília aromát, majd habverővel jól verjük fel. Szórjuk a lisztet és a sütőport a keverékbe, majd óvatosan forgassuk a gyümölcsöt is a tésztába. Öntsük az egészet az előkészített formába és süssük 60 percig. Ezalatt készítsük el a torta felső rétegét. A vajat, a barna cukrot és a kókuszreszeléket főzzük 4-5 percig. Mikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és borítsuk rá a kókuszt. Egyenletesen terítsük el, majd tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük további 15 percig. Ha szükséges, pirítsuk a tetejét grillezéssel, hogy szép aranybarna legyen. Hagyjuk a formában kihűlni, a szeleteket pedig tálaljuk zsíros tejszínnel vagy vanília fagylalttal.
Szólj hozzá!
Címkék: torták
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.