Hozzávalók: 300 g főtt, áttört burgonya, 120 g olvasztott vaj vagy margarin, 750 g sima liszt, 150 g porcukor,1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 50 g élesztő, 50 g mazsola, citromhéj, tojás a megkenéshez.

Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A kissé megmelegített lisztet elkeverjük a sóval, átszitáljuk, hozzáadjuk a héjában megfőtt, meghámozott, áttört burgonyát, a cukrot, az olvasztott vajat vagy margarint, a tojást, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a mazsolát meg az élesztőt, és jól kidolgozzuk. A tésztát meleg helyen megkelesztjük, majd liszttel meg-hintett gyúródeszkára borítjuk, hengert formálunk belőle, és azt 9 egyforma részre vágjuk. Az egyes részeket hosszúra sodorjuk, és a következőképpen fonjuk össze; először négy ágat fonunk egybe, és belefektetjük a jól kikent tepsibe. Erre kerül a három ágból készült fonat, a tetejére pedig a két ágból készült. Az így elkészített kalácsot megkelesztjük, megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben először erős, majd mérsékelt lángon megsütjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr41358725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása