2010.06.15. 17:29
Eperdzsem
Hozzávalók: 3 kg lehetőleg apró eper, 2 kg kristálycukor, 1 teáskanál citromsav.
Elkészítése: Az eperszemekről leszedjük a szárat. Langyos vízben addig áztatjuk, amíg a homok és minden egyéb szennyeződés le nem ázik róla. Többször váltjuk a vizet, majd szűrőkanállal kiemelve nagyméretű lábosba öntjük. Soronként megszórjuk kristálycukorral és befedjük. Legalább 1 órán keresztül hagyjuk állni, addigra levet ereszt. Rászórjuk a citromsavat, és erős tűzön állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik, illetve az egész be nem sűrűsödik. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le! A főzési idő körülbelül 40-50 perc. Amikor mézszerűen, sűrűn folyik le a kanálról, akkor főtt meg kellőképpen. Kisebb-nagyobb üvegekbe töltjük, még forrón lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk legalább 24 órán keresztül.
Megjegyzés: Minél apróbb a gyümölcs, annál kisebb a víztartalma, ezért hamarabb be is sűrűsödik. Tartósítószer nélkül sem romlik meg viszonylag magas cukortartalma miatt, felbontás után azonban célszerű hűtőszekrényben tárolni. Sokféle módon felhasználható; süteménytöltelékhez, krémekhez remek ízesítő és színező, tejjel összeturmixolva finom üdítő. Fagylalthoz és parféhoz keverhető, vagy csak egyszerűen vajas kenyérre kenve fogyasztható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.