2009.03.13. 21:32
Pacalpörkölt
Hozzávalók: 1 kg tisztított marhapacal, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 mokkáskanál szárított majoránna
Elkészítése:
1. A pacalt többször váltott hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben ismét átmossuk. Ezután kuktában sós vizet forralunk, beletesszük a pacalt, lezárjuk, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. (Ez normál edényben kb. 4 órát tartana!)
2. Amíg a pacal fő, megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymát, és apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.
3. A kuktát kihűtjük, kivesszük a pacalt, és ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk.
4. Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. egy dl vízzel. Hozzáadjuk a pacalt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majoránnával, és kb. fél óra hosszat, lassú tűzön főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, és a leve besűrűsödjön. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.
1 adag: 1856 kJ/441 kcal
Eddigi hozzászólások:
buba47 (2002.10.18)
Hát ez messze van az igazitól. Elöször is "mezitlábasan", vagyis krumpli nélkül szolgálják fel. A másik. A magyar gasztronómiában alaptétel, hogy a pörkölthöz rengeteg hagyma kell. Itt az 1 fej édes kevés. A másik nagyon sok majoránna és sok száraz vörösbor kell hozzá. Lényeges több házi csemege vörös paprika kell hozzá. A végén pedig egy kis házi örlésü csili paprikát kell bele tenni. Majd fedő nélkül sürüre rotyogtatni, lassu tüzön. A receptben leirt azért messze van a pacal pörkölttől.
Szólj hozzá!
Címkék: alapszakácskönyv
A bejegyzés trackback címe:
https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr181335905
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.