2009.05.31. 13:01
Diós torta
Hozzávalók: 16 szelethez:
A tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 4 dkg darált dió, 1 evőkanál rum,
A krémhez: 3 dl tej, 6 dkg liszt, 20 dkg vaj/ margarin, 15 dkg porcukor, 20 dkg darált dió, 2 tasak vaníliás cukor, fél dl rum, a díszítéshez: 20-22 szem fél dióbél
Elkészítése:
1. Sütőpapírból kivágunk egy 26 cm átmérőjű korongot, és kibéleljük vele egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat).
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadunk 8 dkg porcukrot. A tojássárgákat habosra keverjük 4 dkg porcukorral, apránként és felváltva hozzáadjuk a lisztet és a habot, majd több részletben a diót, végül a rumot. Belesimítjuk a tortaformába, és 30-35 percig sütjük (Tűpróba!). Rácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A krémhez simára keverjük a lisztet a tejjel, szelíd tűzön besűrítjük, kihűtjük. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a főzött krémet, a diót, a vaníliás cukrot és a rumot, habosra kikeverjük.
4. A diós tortalapot 3-5 lapra vágjuk, majd úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson, megkenjük a rumos diókrémmel. Kijelöljük a szeletek helyét, és diógerezdekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
1 szelet: 1714 kJ/410 kcal
Eddigi hozzászólások:
szalontai (2002.07.30)
eddig ez a torta aratta a legnagyobb sikert a családban, mindig tutira sikerült, pedig már legalább tízszer megsütöttem. az a titka, hogy előző nap el kell készíteni, frissen közel sem olyan finom, a rumot pedig nem szabad kifelejteni belőle.
Szólj hozzá!
Címkék: torták alapszakácskönyv
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.