Eddy60 2008.12.19. 00:26

Marhahús alaplé

 

Akik viszont szívesebben használnak leveskockát, tetszés szerint módosíthatják az ízesítést. Ügyeljenek azonban arra, hogy a leveskocka jelentős mennyiségű sót tartalmaz.
 
Marhahús alaplé. Kb. 3,5 literhez
Előkészítése: 20 perc.
Főzési idő: 7 és fél óra
Kihűlési idő: 3-4 óra, majd egy éjszaka hűtőben hűtjük.
Hozzávalók: kb. 3 kg velős csont, feldarabolva 6 gerezd fokhagyma, héjastul 4 nagy fej vöröshagyma, héjastul, megmosva 1 ágacska kakukkfű kb. 3 kg marhalábszár, kockákra vágva 2 babérlevél 5 liter víz 4 szál petrezselyemzöld 4 nagy sárgarépa, megtisztítva és felszeletelve 20 szem fekete bors 6 zellerszár, megmosva és felszeletelve 6 szem szegfűbors 2 póréhagyma, felszeletelve
Elkészítése:
1, Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gáznál 6. fokozat). A feldarabolt velőscsontot és a vöröshagymát tepsibe téve 1 és fél óra hosszat pirítjuk a sütőben.
2, Tegyük át a csontot és a hagymát egy nagyméretű fazékba, adjuk hozzá a húst, öntsünk rá 4,5 liter vizet, majd lassan főzzük fel. Ha felforrt öntsük hozzá a maradék 1/2 liter vizet, mérsékeljük a lángot, és szedjük le a felszínén keletkezett habot.
3, Eközben öntsük lábasba a tepsiben maradt zsírt, és kevés vízzel, állandóan kevergetve főzzük fel. Hagyjuk forrni kb. 3 percig, majd szitán át szűrjük a leveshez. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és félig lefedve, kis lángon hagyjuk főni 5 és fél óra hosszat.
4, A levesből vegyük ki a húst, a csontokat és a zöldséget. Az alaplét nedves, tiszta gézzel vagy vászondarabbal kibélelt szűrőn öntsük egy nagy tálba. Borítsuk le tiszta konyharuhával, hagyjuk hűlni kb. 3 óra hosszat, majd egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
5, Másnap szedjük le a kifagyott zsírt. Legfeljebb 3 napig tároljuk a hűtőben, vagy megfelelő edényben, felcímkézve, fagyasszuk le.

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr581333660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása