2009.09.05. 20:42
Tatliszi, azaz török joghurtos-citromos kuglóf
A tésztához: 25 dkg lágy vaj, 1,25 csésze porcukor, 2 cirom finomra reszelt héja, 5 nagy tojás sárgája és felvert habja, 1,25 csésze zsíros joghurt, 2,5 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só.
A sziruphoz: 3/4 csésze víz, 1 csésze cukor, 2 citrom leve és durvára reszelt vagy vékonyra szeletelt héja.
Esetleg a tálaláshoz: 1 csésze zsíros tejszín kis fahéj és szerecsendió.
Elkészítése: Vajazzunk ki egy hagyományos kuglófformát, és melegítsük elő a sütőt 175oC fokra. Először keverjük habosra a vajat a cukorral és a finomra reszelt citromhéjjal. Adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáját, végül pedig a joghurtot, majd habverővel keverjük egyenletes krémmé. Szórjuk a lisztet, a sütőport és a sót a keverékhez, és jól dolgozzuk össze. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd óvatosan forgassuk a tésztába. Öntsük az egészet az előkészített kuglófformába és süssük 50-60 percig. Ezalatt készítsük el a szirupot. Keverjük össze a vizet, a cukrot, a citromok levét és héját, majd forraljuk fel. Főzzük 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor a sütemény megsült, vegyük ki a sütőből és még melegen szűrjük rá a szirupot. Hagyjuk, hogy a szirup teljesen beszívódjon, és a tészta kihűljön, csak ezután fordítsuk ki a formából. Díszítsük a leszűrt citromhéjjal, a szeleteket pedig tálaljuk fahéjjal és szerecsendióval ízesített zsíros tejszínnel.
Szólj hozzá!
Címkék: sütemények
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.