2009.05.09. 01:19
Kelkáposzta-főzelék III.
Hozzávalók: 2 kg kelkáposzta, 1 kg burgonya, 10 dkg zsír, 15 dkg liszt, 5 dkg paprika, 1 dkg fokhagyma, 0,2 fűszerpaprika, 0,2 köménymag, 3 dkg só, 0,5 dkg bors,
Javasolt folyadékmennyiség (csontléből) 2 l
Csontléhez: 50 dkg sertéscsont, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó,
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l
Elkészítése: A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Előbb félbe-, majd kb. 2x2 cm-es darabokra aprítjuk. Váltott bő, hideg vízben megmossuk. Ha a kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levő vízbe tesszük a kelkáposztát, forraljuk, fakanállal vízbe nyomkodjuk, jól átkeverjük. A forrázott kelkáposztát leszűrjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a főzelék íze kesernyés lesz. A megtisztított burgonyát egyenletes, 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük. A forrázott kelkáposztát forrásban levő csontlébe helyezzük. Felforraljuk, megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a burgonyát, fedővel lefedjük, majd teljesen puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk. Belekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, mindkettővel jól elkeverjük. Végül a tűzről levéve gyorsan hozzákeverjük a fűszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverővel simára keverjük. A rántást a főzelékhez adjuk állandó keverés mellett. A főzeléket felforraljuk, szükség szerint utánízesítjük, majd mérsékelt tűzön időnként óvatosan megkeverve készre főzzük. A kelkáposzta - főzelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy időben puhuljon meg.
Szólj hozzá!
Címkék: főzelékek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.