Eddy60 2008.12.19. 00:24

Csirke alaplé

 

 

Akik viszont szívesebben használnak leveskockát, tetszés szerint módosíthatják az ízesítést. Ügyeljenek azonban arra, hogy a leveskocka jelentős mennyiségű sót tartalmaz.
Csirke alaplé. Kb. 3,5 literhez
Előkészítése: 20 perc
Főzési idő: 4 és fél óra
Kihűlési idő: 3-4 óra, majd éjszakára tegyük hűtőbe.
Hozzávalók: kb. 3 kg főzni való szárnyashús és -aprólék, megmosva és feldarabolva vagy ugyanennyi csirkealsócomb és -szárny, 2 babérlevél (máj kivételével), 1 kis szál lestyán, 1 ágacska kakukkfű megmosva, 1-1 csipet majoránna és szurokfű, 4,5 liter víz, 3 szegfűszeg, 3 nagy fej vöröshagyma, négybe vágva, 20 szem fekete bors, 4 sárgarépa, megtisztítva és felszeletelve, 2 nagyobb szerecsendióvirág, 1 póréhagyma, felszeletelve.
Elkészítése:
1, Egy nagy fazékba tegyük bele a csirkedarabokat és az aprólékot, majd öntsük fel a vízzel (1,5 dl-t visszatartva). Lassan forraljuk fel, majd öntsük bele a maradék vizet is, mérsékeljük a lángot, és szedjük le a habot.
2, Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, félig fedjük le, és 4 óra hosszat hagyjuk főni.
3, Amint kész, szűrjük le, hagyjuk kihűlni, majd éjszakára tegyük hűtőszekrénybe. Az alaplé legfeljebb 3 napig tartható el a hűtőszekrényben, de le is fagyaszthatjuk. Ha sonkaalaplét készítünk, vegyünk 1 kg csülköt, csontozzuk ki, daraboljuk fel, s adjuk hozzá a többi hozzávalót fele mennyiségben.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr471333683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása