Eddy60 2009.05.31. 13:10

Túrógombóc

Hozzávalók: 16 darabhoz: 10 dkg dió, 1 citrom, fél kg tehéntúró, 3 tojás, 2+2 evőkanál kristálycukor, 10 dkg gríz (búzadara), 1+1 evőkanál lágy vaj vagy margarin, fél kg eper vagy málna, 4 evőkanál porcukor, fél dl eper-/cseresznyepálinka, 1 kávéskanál étkezési keményítő, 1 evőkanál vaníliás porcukor

Elkészítése:

1. A diót megdaráljuk. A citromot alaposan megsikáljuk. A túrót krumplinyomón áttörjük. A túróhoz adjuk a tojásokat, 2 evőkanál kristálycukrot, 1 csipet sót, 5 dkg diót, a grízt, 1 evőkanál vajat vagy margarint, belereszeljük a citrom héját, és jól összedolgozzuk. Letakarjuk, 1 órát pihentetjük.

2. Közben a maradék 1 evőkanál vajat vagy margarint felforrósítjuk, aranybarnára pirítjuk benne a maradék 2 evőkanál kristálycukrot és 5 dkg diót. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárát kitörjük, 16 kisebb szemet félreteszünk a töltéshez, a többit meghintjük a porcukorral és a citrom átszűrt levével, villával kissé megtörjük.

3. A diós túrómasszából 2 evőkanál segítségével 16 kis halmot-kupacot szaggatunk ki. Mindegyik közepébe 1-1 szem félretett epret nyomunk, lisztes kézzel gombócokká gömbölyítjük.

4. Felforralunk 4 liter vizet, beletesszük a gombócokat, és szelíd forralással 12-15 percig főzzük.

5. Közben a „bepácolt” epret levével együtt felforraljuk. A pálinkában elkeverjük a keményítőt, az eperhez adjuk, éppen csak besűrítjük. A gombócokat leszűrjük, köréjük szedjük a forró epermártást, tetejüket megszórjuk a pirított diómorzsával, meghintjük vaníliás porcukorral, és azonnal tálaljuk.

1 darab: 617 kJ/148 kcal

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr1001340544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.