Eddy60 2009.05.09. 01:59

Tökfőzelék I.

Hegedűs János: Ételművészet

Hozzávalók: 1,5 kg tök vagy 1 kg gyalult tök, vagy 1 csomag mirelit tök vagy 1 nagy üveg tökkonzerv, 1 púpos evőkanálnyi finomra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, késhegynyi pirospaprika, ecet, 1 nagy csokor kapor (2 gerezd fokhagyma).

Elkészítése: A tököt meghámozzuk, kimagvaljuk és legyaluljuk. Az olajon aranysárgára sütjük a hagymát, a paprikával megszórjuk, és a gyalult tököt beletéve, megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk. Nagyon kis lángon (még a lángelosztót is alátéve), fedő alatt pároljuk, mert a sótól a tök levet enged. Belerakjuk a finomra vágott kaprot, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. (Nagyon finom, ha a vöröshagyma párolása végén a tört fokhagymát is belerakjuk, ezt csak egy percig sütjük, és úgy kerül bele a paprika meg a tök.) Ha mirelit tökből készítjük, akkor még fagyottan rakjuk a tököt a hagymás olajra, és megsózva, nagyon kis lángon olvasztjuk fel. Ilyenkor nem kell lefedni, mert a tök nagyon sok nedvességet enged ki magából, csak győzzük elpárologtatni. Ha konzervből készítjük, akkor a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, a kaporral ízesítve kevés konzervlével mártás sűrűségűre hígítjuk, és a végén rakjuk bele a leszűrt tököt, amivel már éppen csak egyszer felforraljuk, de nem főzzük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr421340239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.