Eddy60 2010.03.22. 07:54

Paella

A paella spanyol nemzeti étel. Alapanyaga mindig rizs, általában valami húsfélével elkészítve. Ízesítése nagyon változatos, minden tájegységnek, minden háznak éppúgy van paella-specialitása, mint ahogy nálunk is minden tájegységnek a maga halászléje - már csak ezért is nyugodtan variálhatjuk a paella-recepteket saját elképzelésünk, lehetőségeink és a család ízlése szerint. Egy dologhoz kell ragaszkodni: sáfrány nélkül nincs paella. (viszont nyugodtan lehet helyette sáfrányos szeklicét használni, ez gyógynövény-szaküzletekben mindig kapható.)

Hozzávalók: 4-6 személyre Egy közepes csirke (kb. 1 kg), 35 dkg rizs, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsompaprika vagy húsos, piros paprika, 7 dl tyúkhúsleves (lehet leveskockából is), 2 kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál porított, sáfrány, csipetnyi kakukkfű, 2 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 kávéskanál só, kevés törött bors.

Elkészítése: Nagyobb lábasban (lehetőleg vaslábas legyen - lehet bográcsban is) megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikára szeletelt paprikát, és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával, felengedjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a sóval és a borssal. Csendesen (lábosban lefödve) főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a babérlevelet, belekeverjük a rizst és a sáfrányt. Felforraljuk, majd csendesen főzzük, keverés nélkül (tűzhelyen lefödve - bográcsban esetleg rázogatva), amíg a rizs is megpuhul és a leve is, elpárolog. Ha közben a leve elfő, és akkor pótolni kell kevés húslevessel vagy meleg vízzel.

Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. A lábasban adjuk az asztalra, zöldpetrezselyemmel behintve.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr801858406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása