Hozzávalók:

A tésztához: 1,5 kg burgonya, 5-10 dkg liszt, 1-2 tojás, 5 dkg szalonna, só, bors.

A töltelékhez: 20 dkg hús (főtt, sült vagy 20 dkg párizsi, virsli, esetleg krinolin), 1 száraz zsemle, 2 fej hagyma, 1 kanál zsír, só, bors.

Elkészítése: Kezdjük a töltelékkel. Apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk zsíron, bele tesszük a húst. A zsemlét áztassuk vízben (vagy tejben), kinyomjuk. A húst és zsemlét ledaráljuk a húsdarálóval. Hozzáadjuk a hagymát, sót és a borsot. Jól megkeverjük. A töltelék sűrű kell, hogy legyen.

Készítsük a krumplis tésztát. A krumplinak hármad részét megfőzzük, ledaráljuk a húsdarálóval. A nyers maradékot megpucoljuk és lereszeljük a legapróbb reszelővel. Ha sok benne a folyadék, kicsit kinyomjuk vagy lecsurgatjuk az apró szitán. A krumplilét félre tesszük. Egy kis idő után, a levét kell leönteni róla és a megmaradt keményítőt, beletesszük a krumpliba. A krumplit jól megkeverjük a tojással és a fűszerekkel. A tészta is sűrű kell, hogy legyen.

A tésztából formázzunk hosszú hengereket (kb. 3-6 cm átmerő) és szeleteljük. A szeletek közepére teás kanállal rakjuk a töltőléket, formázzunk gombócokat (lehet golyó alakú, lehet kicsit ovális is). (Az egész "nyerskrumplis műveletet" elég gyorsan kel csinálni, mert a nyers, reszelt burgonya nagyon gyorsan sötétedik és ronda lesz. Esetleg lehet bele reszelni egy kis hagymát - ez megakadályozza a színváltozást.) Felforraljuk a enyhén sós vizet. Egy gombócot főzzünk (kb. 5 percig a forrástól számítva) próbaképpen. Ha szétesik, rakjunk a tésztába egy kis lisztet (1-3 púpos kanál). Főzzük adagonként az összeset. Kiszedés után, átöblítjük forró (meleg) vízzel. Kirakjuk a tálra. Leöntjük apróra vágott megpirított szalonnával. Tálaljuk a zöldséges salátákkal.

A húsos töltelék helyett próbálhattok még majdnem mindent más (természetesen nem édes) keverékeket is, pl.: túros, gombás, szójás, stb…

Hasonló ételt csak nyers krumpliból is lehet készíteni. Az étel kelet Lengyelországból szármázik. Ez volt (vagy ma is) az egyik nemzeti fogás Litvániában, ahol elég nagy méretű gombócokat csináltak (számítógépi egér nagyságú és nagyobb).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddy60.blog.hu/api/trackback/id/tr631794023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása