2009.09.05. 20:39
Provánszi rozmaringos fügetorta
Hozzávalók:
A gyümölcsréteghez: 8 dkg vaj, 20 dkg cukor, 10 dkg barna cukor, 2 evőkanál forró víz, 1 citrom leve, 15 szem puha félbevágott füge, 2 szál friss rozmaring.
A tésztához: 25 dkg vaj, 25 dkg barna cukor, 4 nagy tojás, 2,5 dl tejföl (joghurt vagy tejszín), 38 dkg finom liszt, 4 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál friss őrölt gyömbér, 2 teáskanál fahéj, 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió.
Esetleg a tálaláshoz: 1 csésze zsíros tejszín vagy tejszínhab.
Elkészítése: Tegyünk sütőpapírt az aljára és vajazzuk ki a 26 cm átmérőjű tortaformát, majd melegítsük elő a sütőt 180oC fokra. Először készítsük el a gyümölcsréteget. Olvasszuk meg a vajat, és a kétféle cukrot, adjuk hozzá a vizet és a citrom levét. Forraljuk fel és főzzük kb. 10 percig, amíg karamellszínű nem lesz, majd tegyük bele a félbevágott fügéket és rozmaringot, és főzzük további 3 percig. Öntsük a karamellizált gyümölcsöt a forma aljára, fordítsuk a fügéket a vágott felükkel lefelé, és hagyjuk ott kihűlni. Ezalatt készítsük el a tésztát. Keverjük habosra a vajat és a barna cukrot, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és a tejfölt. Szórjuk a tálba a lisztet, a sütőport és a fűszereket és fakanállal óvatosan, de alaposan dolgozzuk bele. Vegyük ki a rozmaringszálakat a karamellből és öntsük a tésztát is a formába, majd egyengessük el a tetejét. Süssük 75 percig, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk kb 5 percig hűlni, majd egy spatula segítségével távolítsuk el a széleit a formától. Borítsuk egy tálra, hogy a fügék a sütemény tetejére kerüljenek Tálaljuk melegen, ízlés szerint tejszínnel vagy tejszínhabbal.
Szólj hozzá!
Címkék: torták
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.